Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Red Faction: Guerrilla Review

Alloooo, όπως είχα υποσχεθεί, θα σας παρουσιάσω το πλήρες review από το τελευταίο παιχνίδι που 'έλιωσα' και δεν είναι άλλο από το Red Faction: Guerrilla. Το review θα γίνει με τη μέθοδο του σιμπλίτσιου, ο σιμπλίτσιος ρωτάει, εγώ απαντάωωω...

Ρε Σιμπλίτσιε, τερμάτισα το RFG.
Τι 'ν' τουτο;
Είναι ένα action παιχνίδι που κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 2009 για PC και είναι το τρίτο που βασίζεται στο franchise του Red Faction. Δες κι ένα trailer να καταλάβεις:

Μάλιστα, και το story ποιο είναι;
Ε, να, παίζεις τον ρόλο του Alec Mason, ενός τυπά που πάει στον Άρη για να δουλέψει στα ορυχεία. Α, ναι, μάλλον έπρεπε να το πάρω απ' το ότι είμαστε στο ετος 2120 όπου έχουν ιδρυθεί οι πρώτες αποικίες στον Άρη. Τώρα τι αναπνέουν και τι τρώνε εκεί, ιδέα δεν έχω... Τέλοσπάντων φτάνοντας βρίσκει έναν Άρη τον οποίον έλεγχουν ολοκληρωτικά οι εταιρείες (με δεσπόζουσα την EDF) επιβάλοντας στρατιωτικό νόμο και στερώντας στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες στους αποίκους. Αυτός είναι ο λόγος που πολεμάμε στο πλευρό της αντάρτικης οργάνωσης Red Faction. Βασικά από story telling έχει λίγο στην αρχή, λίγο στη μέση και λίγο στο τέλος. Όλα τα ενδιάμεσα είναι νταπα-ντούπα.
Και δηλαδή τι ακριβώς κάνεις;
Ε, κοίτα, η αποικία είναι χωρισμένη σε 6 περιοχές (Parker, Dust, Badlands, Oasis, Free Fire Zone, Eos) και η κάθε μια έχει ένα σύνολο απο αποστολές και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σειρά που πρέπει να γίνουν, είναι free roaming. Για να απελευθερώσεις την περιοχή, πρέπει να κάνεις όλες τις αποστολές, αλλά για να κάνεις την τελευταία αποστολή πρέπει να ρίξεις τον δείκτη ελέγχου της EDF στην περιοχή στο μηδέν. Επίσης καλό είναι να κρατάς ψηλά το ηθικό (morale) των ανταρτών για να σε βοηθάν στη μάχη.
Και αυτό ήταν όλο;
Όχι, υπάρχουν και τα guerrilla actions, οι βοηθητικές αποστολές δηλαδή, οι οποίες κατατάσσονται σε κάποιες κατηγορίες σεναρίων και κάνουν απ' ολες τις δουλειές, κατεβάζουν το EDF control, ανεβάζουν το morale και δίνουν salvage, το υλικό με το οποίο αγοράζεις καινούρια όπλα και αναβαθμίζεις τα ήδη υπάρχοντα.
Και το free roaming τι εξυπηρετεί;
Καλά εκτός απ' το ότι μπορείς να τα σπας όποτε θες, μπορείς να κυνηγήσεις αντικείμενα για salvage και κάποια άλλα που έχουν "εκρηκτικές" συνέπειες!
Καλά ντάξει πάνω κάτω τα χουμε ξαναδεί αυτά. Τι είναι που το κάνει να ξεχωρίζει;
Εκρηκτική δράση, ένα το κρατούμενο.
GeoMod 2.0, δύο τα κρατούμενα... Ωχ, σε βλέπω, έτοιμος να ρωτήσεις είσαι, τι είναι αυτό πάλι... Αυτό είναι μια μηχανή φυσικής που επιτρέπει στα κτίρια να καταστρέφονται με δυναμικό τρόπο. Υπολογίζει ανά πάσα στιγμή παραμέτρους όπως, βάρος, πίεση κτλ και τα κτίρια κάταστρέφονται πάντα με μοναδικό τρόπο, δεν υπάρχουν animation. Και που είχα μείνει... α, ναι!
Πρωτότυπα και εντυπωσιακά όπλα και οχήματα, τρία τα κρατούμενα.
Πόσο πρωτότυπα και εντυπωσιακά δηλαδή;
Τόσο:


Κι άλλο τόσο:


Και έχει και jetpacks!
Αχααα... Δεν είναι όλα ρόδινα όμως ε;
Δυστυχώς όχι. Πρώτο και καλύτερο ελλάτωμα, το Games for Windows Live. Πως θέλω να βάλω ένα singularity mine στο Redmond όταν το βλέπωωωω... Είναι ο λόγος που δε μπορώ να παίξω το multiplayer mode του παιχνιδιού ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. Και πάλι καλά να λέω, άλλα παιχνίδια με αυτή τη μαλακία δε κάνουν ούτε save.
Και το άλλο το θεϊκό: στη retail έκδοση του παιχνιδιού υπάρχει ένα τεράααστιο sound glitch. Εάν έχεις ηχεία 5.1 όλοι οι ήχοι είναι τέρμα. Τι εννοώ; Ο ήχος ενός φορτηγού είναι τόσο δυνατός όσο ενός όπλου. Όταν το φορτηγό χάνεται στον ορίζοντα, είναι ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ. Ένα ραδιοφωνάκι 20 μέτρα μακρυά ακούγεται σαν να ναι μέσα στο αυτί σου!
Το πιο θεϊκό: Αν πας να αλλάξεις τις εντάσεις απ' το μενού, κρασάρει.
Το ακόμα πιο θεϊκό: Το patch που διόρθωνε το πρόβλημα, βγήκε το Δεκέμβριο. ΚΑΝΑΝ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ!
Το ακόμα ακόμα πιο θεϊκό: Το αυτόματο update γίνεται απ' το Games for Windows Live (μουαχαχαχαα), οπότε έπρεπε να κάνω manual εγκατάσταση.
Και το πιο θεϊκό απ' όλα: Στην αρχή νόμιζα ότι έτσι είναι το φυσιολογικό και οι 2 πρώτες ώρες του παιχνιδιού μου προκάλεσαν ένα φριχτό πονοκέφαλο.
Και πόσο πάει το μαλλί;
Τη στιγμή που μιλάμε ξεκινάει από 38.50€ στην Ελλάδα. Εγώ το πήρα απ' το εξωτερικό με 17€.



http://i.neoseeker.com/boxshots/R2FtZXMvUEMvQWN0aW9uL1Nob290ZXI=/red_faction_guerrilla_frontcover_large_s22RGiBf3nlWKo1.jpg

3 σχόλια:

  1. Καλά ρε άκυρε-καμένε...περισσότερα δεν είχες να γράψεις???? :P :P

    Βαρέθικα να διαβάζω!!!
    Το επόμενο που θα γράψεις ελπίζω να μην ειναι τρισέλιδο!!!

    Υ.Γ. πάντως για να ειμαι και σίκαιος ήταν πολύ κατατοπιστικό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, το review φίλτατε είναι παρουσίαση-θετικά-αρνητικά και ήθελα να καλύψω κάθε πτυχή. Μάααλλον το παράκανα στην παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχες δίκιο Κυρκ, συνέπτυξα την παρουσίαση σε μισή σελίδα, τώρα μου φαίνεται πιο χαριτωμένο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άντε, πες και συ τη μαλακία σου...