Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το e-gov και ο Σατανάς

Λοιπόν ας παίξουμε ένα παλιό διαδικτυακό παιχνίδι. Λέγεται "You rage, you lose". Είναι απλό, θα σας δείξω ένα βίντεο και εσείς θα προσπαθήσετε να συγκρατήσετε να νεύρα σας. Άμα κλείσετε το Tab χάνετε, αν το δείτε μέχρι το τέλος κερδίζετε.



(Εγώ προσωπικά κέρδισα και το Nightmare mode γιατί άντεξα να δω και τα υπόλοιπα part.) Τι μας λέει λοιπόν ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ cumputer scientist στην εκπομπή της Λιάνας;

  1. Στα άκρα και τη μέση ενός bar code που ακολουθεί το πρότυπο UPC υπάρχουν στη μέση και τα άκρα γραμμές - σημεία αναφοράς που εξέχουν σε μήκος από τις υπόλοιπες γραμμές και σ' αυτές είναι κωδικοποιημένος ο αριθμός 6-6-6.
  2. Δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός ή τεχνικός λόγος για την επιλογή αυτού του αριθμού.
  3. Το λειτουργικό σύστημα που θα επικρατήσει λέγεται Inferno (κόλαση στα λατινικά), η γλώσσα στην οποία αναπτύσσουμε εφαρμογές γι' αυτή τη πλατφόρμα λέγεται Limbo (η οποία επίσης θα επικρατήσει) και όλα αυτά αναπτύσσονται από μια εταιρεία που λέγεται Lucifer Enterprise (η οποία επίσης θα κατακτήσει τον κόσμο).

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Θα ξεκινήσουμε με μερικές γνώσεις λυκείου ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΕ που στο πρώτο έτος σχολής πληροφορικής θεωρούνται δεδομένες. Πως μετατρέπουμε έναν αριθμό από το δυαδικό σύστημα αρίθμησης στο δεκαδικό; Έστω ένας αριθμός x με n ψηφία. Το ψηφίο στη πρώτη θέση είναι το x0, στη δεύτερη το x1, και ούτω καθεξής μέχρι το xn. Ο τύπος που μας δίνει τη μετατροπή είναι:

x 10 = i = n 0 x i 2 i x lsub{10} = sum from{i=n} to{0} x_{i}2^i

Δηλαδή με πιο απλά λόγια ξεκινόντας από τα δεξιά προς τα αριστερά αν έχουμε άσσο, προσθέτουμε το δύο εις την δύναμη που υποδεικνύεται από τη θέση του ψηφίου σε ένα άθροισμα. Αν έχουμε μηδενικό δε κάνουμε τίποτα. Με βάση αυτόν τον κανόνα ποιοι είναι οι αριθμοί που απεικονίζονται στο 6:12 του βίντεου;

1010000 = 80
01010 = 10
0000101 = 5


Ενδεικτικά το 6 στο δυαδικό είναι 110...

Για το δεύτερο σημείο, όχι μόνο δεν είναι το 6 όπως είδαμε αλλά σύμφωνα με το UPC οι εκτεταμένες γραμμές δεν έχουν καν σημασία στη κωδικοποίηση, είναι απλά ενα πρότυπο "γραμμή-κενό-γραμμή" που βοηθά τους σαρωτές να θέτουν σημεία αναφοράς και να διαβάζουν τα υπόλοιπα χρήσιμα ψηφία ευκολότερα και χωρίς σφάλματα. Άρα υπάρχει τεχνικός λόγος. ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΕ.

Για το τρίτο σημείο θα αναφέρω μόνο ότι το Inferno και η Limbo αναπτύσσονται ως πειραματικά project από την Bell Labs και έχουν τόσες πιθανότητες να κυριαρχήσουν όσες έχει και το Plan9 ή το FreeBSD. Χο χο χο.... Και για να μη ξεχνιόμαστε, ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΕ.

Αν συνεχίσετε με τα υπόλοιπα μέρη του βίντεο θα δείτε ότι ο uploader και το κοινό του χρησιμοποιούν ως πηγές τους κλασσικά τους γέροντες του αγίου όρους (που ο καθένας τους έχει από ένα μεταπτυχιακό στην Πληροφορική, τις Πολιτικές Επιστήμες και διδακτορικό στη καφεμαντεία) και πιστεύουν ακόμα και στο "Θηρίο των Βρυξελλών".


Και γιατί ασχολείσαι ρε Στέφο; θα μου πείτε. Γιατί οι εχθροί του e-government είναι και δικοί μου εχθροί. Η ίδια η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι δε θέλει η "Κάρτα του Πολίτη" να περιέχει το 666 (;) και ανεξάρτητες ομάδες ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών για την κατάργηση της κάρτας υποστηρίζοντας ότι ήδη έχουν 85.000 υπογραφές.

Και τι είναι αυτό το "e-government" που μας τσαμπουνάς ρε Στέφο; θα μου ξαναπείτε. Εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, σας λέει κάτι; Αμεσότερη δημοκρατία, σας λέει κάτι;
Εμένα πολλά.

5 σχόλια:

  1. Δηλαδή το δείχνεις σε εμάς που είμαστε φανατικοί χριστιανοί και παίζουμε και video games με τον χριστό όλη μέρα.......και σίγουρα θα υπογράψουμε για να μην δημιουργηθεί αυτή η κάρτα....
    Αυτοί που τα πιστεύουν αυτά πιστεύουν ότι υπάρχει και ένας παππους στον ουρανό που μας κοιτάζει δηλαδή είναι εγκλωβισμένοι σε ένα παραμύθι αιώνων και δεν έχουν καν την κριτική σκέψη να δουν τι υπάρχει πίσω από αυτά που κάνει η εκκλησία.
    Λες και άνθρωποι που ασχολούνται με την τεχνολογία δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όλα αυτά είναι βλακείες...

    Νομίζω το θέμα τραβάει συζήτηση από άλλη πλευρά για το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες
    και τι μπορούν να κάνουν με αυτές. Κάθε πράγμα έχει δύο πλευρές, σίγουρα θα υπάρξει μείωση γραφειοκρατίας και θα γίνει πιο εύκολη η ζωή μας αλλά αν γίνει λανθασμένη χρήση αυτής της συγκέντρωσης πληροφορίας με όποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό σίγουρα δεν θα είναι καλό.

    Λευτερης :P

    ΥΓ: Αυτή την περίοδο παίζω το "Jesus Crist: First Blood" και δυσκολεύομαι να περάσω το επίπεδο με το θαύμα στην Κανά....το νερό γίνεται βυσσινάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. XAXAXAXAXAXAXAXAXAAXAXAX!
      Κατάλαβα που το πας ΑΝΩΝΥΜΕ φίλε Λευτέρη που βαριέσαι να κάνεις ένα login, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι στο "SΚ" είμαστε πολυπράγμονες άνθρωποι με κοινωνικές ευαισθησίες και αν μη τι άλλο controversial άρθρα θα φέρουν επισκεψιμότητα.. :P

      Όντως ακριβώς εκεί πρέπει να πάει η συζήτηση, να δούμε πως θα κατανεμηθεί η βάση δεδομένων, τι κρυπτογράφηση και ασφάλεια θα έχει και πόσες δουλειές για computer scientists θα ανοίξουν στο δημόσιο... :P

      ΥΓ1: Σου υπόσχομαι review σύντομα να σε γλυκάνω.
      ΥΓ2: Πατάς Κύκλο, Κύκλο, Τετράγωνο + Χι, και διαδοχικά Τρίγωνο.

      Διαγραφή
  2. Exm se periptosi pou den to gnorizoune kapioi kapioi , eimaste fakelomenoi edo kai dekaeties . Eimaste fakelomenoi apo tote pou arxisame na xrisimopioume pistotikes kartes kai etsi elenxoune to ti agorazoume oste na 3eroune ti na proo8oune . Epidi omos oi pistotikes kartes xrisimopiountan kata koron gia megala posa , opos ilektrika eidi , diakopes kai genikos oti dipote den mporoume na plirosoume ntoukou , apofasisane na bgazoune tis kartoules sta super market . Autes me tin seira tous katagrafoune ti agorazoume ka8imerina kai pernane se etairies pou ftiaxoune ta proionta tous sta gousta mas gia na katanalonoume perissotero ...
    Apla tora to pernane sto epomeno epipedo na sto opio 8a katagrafoune to ti pernoume , ti 3odeuoume kai pou .
    Pragmatika perimeneis na exei asfaleia to 8ema terastia ? Ma giati ? Afou 8a ta dinoune epi xrimasi stis etairies na kanoune ta koumanta tous ... Asfaleia 8a exoune gia emas tous aplous polites pou den asxoloumaste me ta computer .
    Tora sobara 8eleis na mou peis pos perimeneis na baloune computer scientist sto dimosio ? Den nomizo Taki ! Edo eimaste mpate skiloi aleste kai sto dimosio pernoune opion exei 0 katartisi 8a dosoune mis8ous gia computer scientist ? Ela min trela8oume teleios ... Apo pou 8a fane autoi kale 8es na pinasoune ta paidia ?
    Pige o antras mou na kanei aitisi gia xeiristis mixanimaton me : 5 epaggelamtika diplomata odigisis ( gia ka8e mixanima pou xeirizonte autoi to pernoune sto diploma odigisis ) , me 12 xronia proupiresia , me 1 xrono anergeias stin plati tou kai 2 paidia , en oligis mazepse 8000 moria kai peirane ena me 45 moria giati itane dimotis dikos tous ....
    Nai me auti tin filosofia sigoura 8a baloune katartismenous sta computer kai sigoura 8a einai kai scientists :P .
    Ante kali mas tixi stin mizeria paides :D .

    Filika
    N.I

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά δεν είμαι κατά του φακελώματος, αρκεί να γίνεται συνειδητά και κοινή συναινέσει.
      Παρατηρείς ότι χαρακτηρίζομαι από έναν ιδεαλισμό. Δε μιλάω για το τι περιμένω, αλλά για το τι θέλω και τι θα πρεπε. Η κατήφεια, η απαισιοδοξία, και η απογοήτευση νομοτελειακά διαιωνίζουν τη μιζέρια. Το περιστατικό με τον άντρα σου δεν έπρεπε να σε απογοητεύσει, αλλά να σε κάνει να θες αλλαγές πιο έντονα. 'Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στο κόσμο'!

      Διαγραφή
  3. ωραία εξήγηση φίλε, απομυθοποιεί άλλη μία από τις μαλακίες που ακούμε καθημερινά και αναμασάμε χωρίς να τις σκεφτόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άντε, πες και συ τη μαλακία σου...